OKRA

Nadat Maaike van Dijck (haar echte naam) in 2019 de Muzikale Snelkookpan van Buma NL won is zij bij het label Redline Music getekend. Sindsdien heeft zij 4 singles en een EP (Horizon) uitgebracht.

De start van OKRA’s carrière viel samen met de pandemie. Als beginnend artiest val je dan allesbehalve met je neus in de boter. “Natuurlijk had ik liever op het podium gestaan, maar de tijd en rust die ervoor in de plaats kwamen zorgden voor mooie inzichten. Daarbij ben ik afgelopen september moeder geworden van een prachtige zoon, wat veel inspiratie geeft voor nieuwe muziek.” 

Wat je tijdens een show van OKRA ook kunt vinden is merchandise, maar wel duurzaam. Sterker nog: OKRA roept haar volgers op om haar hier een handje mee te helpen. “One man’s trash is another man’s treasure! Ik verzamel kleding en tover deze om tot echte OKRA merchandise, exclusief verkrijgbaar bij mijn shows. Zelf shop ik regelmatig bij de kringloop en hiermee hoop ik anderen aan te moedigen dat ook te doen. Er is zoveel moois te vinden en het is ook nog eens een stuk beter voor de wereld. Win-win!”
In de toekomst hoopt OKRA door heel Nederland te toeren met haar muziek. “Ik wil zo veel mogelijk mensen mijn verhalen vertellen en meenemen in mijn belevingswereld. En een hele zaal vol met publiek dat OKRA merch draagt, dat lijkt me ook wel wat.”
Laatste Releases Alle releasesNieuws

Debuutsingle van winnares Muzikale Snelkookpan Buma NL verschijnt 7 juni

Op 7 juni verschijnt de debuutsingle van OKRA – Alles of Niets op poplabel Redline Music. De single kwam tot stand tijdens Buma NL in oktober vorig jaar. Samen met producer Holger Schwedt wist OKRA de prijs binnen te slepen en het bijbehorende geldbedrag van €3.000,- van Sena.


OKRA is het project van zangeres en componiste Maaike Adegeest, met haar 23 jaar al een ervaren muzikante. Ze vindt het moeilijk om haar geluid te omschrijven; elektronische pop komt er misschien nog het dichtst bij. “Helemaal Nederlandstalig, daar heb ik bewust voor gekozen”, zegt ze. “Ik hou ervan om met de taal bezig te zijn en ben er geloofwaardiger in, merk ik.”

Haar eerste single Alles Of Niets sprong voort uit de Muzikale Snelkookpan op Buma NL 2018, afgelopen oktober. Drie teams, elk onder leiding van een bekende producer, maakten daarvoor in enkele uren een compleet liedje. Maaike won met het team van Holger Schwedt. “Het is een liefdesliedje”, legt ze uit. “Over dat je graag helemaal voor iemand wil gaan, maar dat niet van diegene terugkrijgt en daardoor onzeker wordt. In het nummer zeg ik: óf je zegt nu ‘Alles’ en we gaan ervoor, of het wordt ‘Niets’…” Ze nam het nummer uiteindelijk op met rapper EDDIETHEHOST.

OKRA brengt haar nieuwe single Gedachteloos

Maaike van Dijck, beter bekend als OKRA, kan niet wachten om weer op de bühne te verschijnen. Je kon haar eerder al een keer zien en horen in Cinetol Amsterdam en op de Buma NL Awards in Tivoli Utrecht. 

Klaar voor de toekomst is ze, tijdens haar continu durende zoektocht naar zelfontplooiing, klaar om haar tweede single van de EP Horizon uit te brengen. Een EP die volgens haar woorden de “vertaling is van OKRA over de afgelopen jaren en de voorzichtige tevredenheid die daarbij komt kijken.” De EP Horizon wordt dan ook eind dit jaar met een bijzondere releaseparty uitgebracht.

OKRA staat voor ongerepte, verfijnde en elegante rauwheid. De single ‘Gedachteloos’ is een creatieve vertaling van de werking van de gedachten van de mens. “Hoog in de lucht ontmoeten en inspireren onze gedachten elkaar, keren ze terug of verdwijnen ze. De kern van het nummer is het opdoen, veranderen en verliezen van gedachten, maar ook van het koesteren en vasthouden aan één hele bijzondere gedachte die je nooit kwijt zal raken.” Aldus OKRA.

Gedachteloos is vanaf deze vrijdag overal te beluisteren.

OKRA tovert 2e hands om in merchandise

Nadat Maaike van Dijck (haar echte naam) in 2019 de Muzikale Snelkookpan van Buma NL won is zij bij het label Redline Music getekend. Sindsdien heeft zij 4 singles uitgebracht, waarvan er twee ook op de debuut EP Horizon zullen staan die op 4 november wordt ingeluid met een releaseshow in Cinetol Amsterdam.
Wanneer je naar de EP luistert hoor je niet alleen pakkende beats en een elektronisch sausje, er is ook goed over de tekst nagedacht. “De nummers op de EP zijn een vertaling van de afgelopen jaren, waarin ik alle kanten van mezelf heb geprobeerd te omarmen. Mijn leven is een continue zoektocht naar balans, waar vallen en opstaan nou eenmaal bij hoort. Ik zing over het loslaten van dingen die mij niets brengen en over het aangrijpen van nieuwe kansen, hoe spannend dat soms ook is.” aldus OKRA.
De start van OKRA’s carrière viel samen met de pandemie. Als beginnend artiest val je dan allesbehalve met je neus in de boter. “Natuurlijk had ik liever op het podium gestaan, maar de tijd en rust die ervoor in de plaats kwamen zorgden voor mooie inzichten. Daarbij ben ik afgelopen september moeder geworden van een prachtige zoon, wat veel inspiratie geeft voor nieuwe muziek. Inmiddels kan ik niet wachten om weer voor publiek te mogen spelen met mijn te gekke band! Samen met Roy (drums), Camille (basgitaar) en Bas (gitaar) heb ik een show voorbereid met alle nummers van de EP, een paar oudere singles en wat kleine, intieme songs.” 
Wat je tijdens die show ook kunt vinden is merchandise, maar wel duurzaam. Sterker nog: OKRA roept haar volgers op om haar hier een handje mee te helpen. “One man’s trash is another man’s treasure! Heb jij nog kleding liggen waar je zelf op bent uitgekeken maar waar iemand anders wellicht nog veel plezier van kan hebben? Ik verzamel jullie kleding graag en tover deze om tot echte OKRA merchandise, exclusief verkrijgbaar bij mijn shows. Zelf shop ik regelmatig bij de kringloop en hiermee hoop ik anderen aan te moedigen dat ook te doen. Er is zoveel moois te vinden en het is ook nog eens een stuk beter voor de wereld. Win-win!”
In de toekomst hoopt OKRA door heel Nederland te touren met haar muziek. “Ik wil zo veel mogelijk mensen mijn verhalen vertellen en meenemen in mijn belevingswereld. Nu met een EP, wie weet ooit wel met een album. En een hele zaal vol met publiek dat OKRA merch draagt, dat lijkt me ook wel wat.”
OKRA’s EP Horizon is vanaf 4 november te beluisteren via de bekende streamingsdiensten én fysiek beschikbaar tijdens de show. Pre-save de EP: https://ffm.to/okra-horizon Tickets: https://cinetol.nl/events/okra-concert-livestream/